Friday, April 1, 2011

Kualiti Berita Harakah - Mengharukan...

Salam,

Sesebuah akhbar mestilah memaparkan berita yg berkualiti. Berita yg berkualiti menggambarkan pemilik akhbar tersebut adalah pihak yg berwibawa (dan boleh memerintah negara jika pemilik ini ialah parti politik). Jika sesebuah akhbar memaparkan berita atau artikel tak berkualiti maka org ramai tahu tahap pemikiran dan kebolehan pemilik akhbar tersebut.

Juga, jika sesebuah akhbar (termasuk akhbar online) memaparkan berita tahap tk berkualiti akhbar tersebut seperti 'menghina kebijaksanaan pembaca'; dlm english - 'insulting the reader's intelligence or intellect'.

Lihat artikel Harakah yg saya copy n paste dibawah (yg baru keluar hari ni). Ayat pertama artikel menerangkan idea keseluruhan artikel, ini ayatnya -

"KUALA LUMPUR, 1 April: Ketua Polis Negara diminta menyiasat siapakah sebenarnya yang ada dalam video seks yang ditayangkan oleh Trio Umno sebelum ini kerana inilah isunya bukan soal tulen atau palsu."


2 aspek kualiti idea yg dipaparkan yg kita boleh lihat:

1. Ayat pertama ini berlawanan dgn pendirian pemimpin tertinggi PAS yg mana mereka tk mahu langsung tengok video tersebut dan mendakwa video tersebut adalah fitnah. Berita ini adalah gesaan supaya video ini disiasat; jika dh fitnah pastilah sepatutnya PAS dan Harakah tulis gesaan supaya video itu tk perlu disiasat.

Persoalan yg timbul ialah mengapa perkara yg berlawanan dgn pendirian PAS keluar dlm akhbar Harakah Online? Adakah tindakan memaparkan artikel ini adalah tindakan Harakah yg bijak?

2. Artikel ini menyatakan KPN diminta menyiasat siapa di dalam video bukan video itu tulen atau palsu. Ini ialah gesaan yg kurang bijak kerana penulis artikel mestilah tahu logik bahawa penyiasatan polis dilakukan secara berperingkat. Logiknya polis mesti pastikan video itu tulen dahulu. Selepas pasti video itu tulen barulah polis akan siasat siapa bintang filemnya iaitu identiti bintang filemnya.

Jika video itu tidak tulen tk payah lah polis siasat, buat habis bajet je.

Kalau logik pun Harakah tk berapa paham macamana nk menulis artikel yg berkualiti? Macamana nak menjadi akhbar berwibawa?

Kalau Harakah tk faham logik maknanya PAS pun tk faham logik, maka kalau logik pun tk faham macamana nk perintah negara? 

Video: Isunya bukan tulen tetapi siapa dalamnya
Harakahdaily   
KUALA LUMPUR, 1 April: Ketua Polis Negara diminta menyiasat siapakah sebenarnya yang ada dalam video seks yang ditayangkan oleh Trio Umno sebelum ini kerana inilah isunya bukan soal tulen atau palsu.

"Apakah orang yang  ditunjukkan di luar video sama dengan orang yang berada di dalam video," kata bekas Timbalan Presiden PKR, Senator Dr Syed Husin Ali. (gambar)

Polis juga diminta menjelaskan, apakah tindakan ke atas mereka yang menunjukkan video itu kepada umum kerana ia jelas melanggar undang-undang negera.

Syed Husin mengulas kenyataan Ketua Polis Negara hari ini yang mengatakan video seks yang dikaitkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah tulen dan bukan palsu.

Sebelum ini, Anwar sendiri tidak mempertikaikan video itu tulen atau tidak tetapi yang dinyatakan adalah beliau bukannya lelaki yang ada dalam video itu.

"Perut saya tidak buncit macam lelaki dalam video itu," kata Anwar dalam sidang media di Pejabat PKR sebelum ini sambil berdiri di depan wartawan dan jurugambar menunjukkan perutnya.

Wartawan Harakah, Wan Nordin Wan Yaakub yang dibawa menonton video itu di Carcosa Sri Negara juga berkata, wajah lelaki dalam video itu macam Anwar tetapi selepas melihat kepada perutnya beliau yakin ia bukan Anwar.

Anggota Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul yang dibawa lebih awal menonton video itu oleh Tan Sri Rahim Tamby Chik juga membuat kesimpulan yang sama.

"Melihat kepada muka nampak macam Anwar tetapi selepas lihat pada perut, belakang dan punggung lelaki itu, sah dia bukan Anwar," kata Johari dalam satu sidang media.

Sementara itu, Pengarah Perhubungan PKR, Nik Nazmi  Ahmad dalam Twitternya berkata,  walaupun video seks itu tidak diubahsuai, Ketua Polis Negara tidak menjelaskan siapakah dalam video itu.

"Banyak pelakun murahan sanggup buat kerja mcam ni," kata beliau dalam Twitternya.

Tuesday, March 29, 2011

Harakah belajar drpd Nazri Aziz!

Bismillah, moga Allah berkati usaha saya ni dan ampunkan saya jika ada salah dan silap..

Datuk Seri Nazri Aziz tk perlukan diperkenalkan lagi. Dia 'penjaga' parlimen. Satu perkara yg baik tentang Nazri Aziz ialah dia tak berebut kuasa dalam pemilihan UMNO. Cuma alangkah indahnya kalau Nazri Aziz yg 'gagah' ni lebih pro Islam dan memelihara 'keIslaman' Malaysia ni..

Satu lg kebagusan Nazri Aziz ni ialah dia mampu bantai Lim Kit Siang, Karpal Sigh dan Mr Ketua Pembangkang di parlimen dan juga luar parlimen. Sekali Nazri Aziz bantai memang kalah flat la otai-otai pembangkang ni, memang puas hati kalau tgk..

HARI NI HARAKAH DEDAHKAN SATU LG SIFAT MULIA NAZRI AZIZ IAITU DATUK NI MENGAKU SILAP BILA DIA TERSILAP (RUJUK KERATAN HARAKAH DI BAWAH).

CUMA KITA NK TANYA KEPADA HARAKAH DAN PAS - BILA NK BERSIFAT MENGAKU SILAP DIRI SENDIRI BILA MEMBUAT SALAH?

HARAKAH DAN PAS NI APABILA ADA KESILAPAN ATAU KELEMAHAN ASYIK NK MENYALAHKAN ORANG JE. KALAH PILIHANRAYA PUN SALAHKAN UMNO, KELANTAN TK MAJU PUN SALAHKAN UMNO, MUKA TAK MASUK TV SALAH UMNO..

KALAU PARTI PEMBANGKANG NI PERINTAH MALAYSIA DAN MALAYSIA NI JADI TK MAJU, SIAPLA DIA AKAN SALAHKAN US, JEPUN, RUSIA, INDONESIA, SEMUA SALAH.  JGN TK SANGKA, MUNGKIN RAKYAT PUN DISALAHKAN JUGA NANTI..

PARTI PEMBANGKANG JE TAK SALAH, PARTI PEMBANGKANG MALAYSIA NI MENGIDAP SINDROM 'PERASAN BAGUS'..
Akta perlindungan: Nazri mengaku silap beri kenyataan

Harakahdaily   

KUALA LUMPUR, 29 Mac: Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz hari ini mengaku tersilap mengeluarkan kenyataan 'kemungkinan' trio 'Datuk T' akan dilindungi di bawah Akta Perlindungan Saksi dan Akta Pemberi Maklumat semalam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri turut membuat pembetulan dengan menyatakan bahawa mereka tidak boleh mendapat perlindungan di bawah akta Akta Pemberi Maklumat kerena mereka telah mendedahkan diri mereka kepada umum.

Namun katanya, di bawah Akta Perlindungan Saksi mungkin akan diguna jika pihak berkuasa mendapati ada kes.

"Saya nak buat penjelasan di sini iaitu kemungkinan di bawah Whistleblower Act kemungkinan tidak ada sebab apabila seseorang itu telahpun menzahirkan kepada awam bahawa dialah pemberi maklumat otu, maka akta Whistleblower tidak boleh dipakai.

"Jadi kenyataan saya sebut tadi bukan lagi kemungkinan, memang tak boleh dipakai," katanya.

Pembetulan yang dibuat di Dewan Rakyat hari ini itu kemudiannya dipersoal ahli parlimen Pakatan Rakyat termasuk Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) dan Gobind Singh Deo (DAP-Puchong).

"Perkara ini sudah diketahui daripada awal, so ini kesilapan lah?," soal Gobind.

"Ya, memang lah, sebab itu saya kata saya nak betulkan balik, tak boleh pakai dah," balas Nazri...

Sunday, March 27, 2011

Wartawan Harakah tak Tipu!

Ini satu artikel yang saya jumpa dari blog rbf. Tk tahulah kesahihan cerita di bawah ni, cuma bolehlah dibuat pengajaran. Pengajaran bahawa Islam itu agama kita yg sempurna tetapi PAS itu parti Islam yg ada kecacatan.

Kepada Harakah, laporlah dgn adil setiap berita. Jgn jadi putar alam. Kalau tk suka satu berita tk yah lapor tkpe, jgn buat laporan atau tulisan tetapi tk betul atau bias. Laporan yg tipu atau bias akan menganiaya pihak yg tk bersalah dan akan menyebabkan ramai pembaca silap faham:


Video Seks: Wartawan Harakah Sahkan Itu Anwar Ibrahim

Wartawan harakah (kiri) bersama rakannya

Dari Langkawi blogger Papa Gomo hubungi saya meminta supaya saya menyertai pertemuan dengan wartawan harakah dan beberapa orang yang lain lagi di sebuah restoran di Jalan Yap Kwan Seng malam tadi.

Katanya , kau pergi saja, kau jangan risau, itu kawan aku dan orang itu telah pun menonton video seks berkenaan hari isnin yang lepas.

Mengikut cerita wartawan harakah berkenaan yang juga kawan kepada Papa Gomo memang benar beliau telah menonton video tersebut pada hari isnin lepas di Carcosa Seri Negara.

Beliau yakin 100 % lelaki dalam video berkenaan adalah Anwar Ibrahim. Tidak mungkin video itu dipalsukan kerana katanya ianya dirakam dari empat sudut.

Saya tanya dia, "habis itu kenapa harakah tidak laporkan yang betul" ?

Jawabnya, "saya hanya pekerja bro, yang menentukan bos dan itu semua adalah politik".

Dalam hati saya berkata , "parti islam pun menipu juga ke" ?

Katanya lagi, tiga orang teratas dalam harakah semuanya telah dipegang oleh Anwar Ibrahim dan sudah tentu mereka hanya melaporkan berita mengikut selera Anwar.

Fuhhhhh, papa Nurul Izzah memang hebat. Bukan hanya hebat di ranjang, malah hebatnya sehingga boleh menguasai harakah yang dimiliki oleh Pas. Tidak mustahil satu hari nanti, Pas akan dikuasai oleh Anwar. Sekarang pun sudah kelihatan tanda-tanda ke arah itu.

Mengikut wartawan harakah itu, wartawan malaysiakini juga menonton video berkenaan dan cakap benda yang sama kepada beliau, iaitu lelaki dalam video itu adalah Anwar Ibrahim.

Katanya dari sudut mana Johari Abdul kata itu bukan Anwar beliau pun tidak tahu melainkan pembohongan semata-mata.

Jadi, apa kita nak kata lagi ? kalau wartawan harakah dan malaysiakini pun kata itu Anwar Ibrahim, kita nak kata bukan lagi ?

Memang sah jawabnya itu Anwar Ibrahim. Jangan lagi anda semua tertipu dengan harakah dan malaysiakini. Apa yang mereka laporkan itu bohong semata-mata. Wartawan mereka yang pergi cari berita sendiri akui itu adalah Anwar Ibrahim.

Balik pejabat, apabila mereka tulis berita benar, bos suruh tukar kerana bos semua telah dilimpahi dengan wang ringgit yang dicurahkan Anwar.